Strigător la cer! Bebeluși ținuți în valiză. La Centrul Mamei şi Copilului nu ajung pătucuri
Foto: vizitator UNIMEDIA |
În maternitatea din cadrul Institutului de Cercetări Ştiinţifice „Centrul Mamei şi Copilului” din municipiul Chișinău nu sunt de ajuns pătucuri pentru bebeluși. Situația a degradat atât de mult, încât copiii nou-născuți sunt nevoiți să doarmă chiar și în valiză. Incredibil, dar adevărat.
O mamică a fost nevoită să-și culce bebelușul într-un geamantan, după ce angajații maternității au anunțat-o că instituția nu are suficiente pătucuri. „Copilașul meu a dormit în valiză. Toți au zâmbit și s-au indignat de condițiile maternității, dar spun că nu pot face nimic”, spune femeia.
De cealaltă parte, directorul blocului „Maternitate”, Marin Rotaru, încearcă să justifice situația creată spunând că nu ajung bani. „Situația la maternitate este una foarte dificilă. Nu ajung bani. Am fost nevoiți să alocăm mijloacele financiare la reparații curente. S-a ajuns ca în sălile de operație să plouă. În ultimul an, noi am făcut foarte multe. Am reparat săli de operație, am reamenajat săli de reanimare și secții clinice - toate din forțele proprii. Asta după ce timp de 30 de ani nu s-a făcut absolut nimic. Acum am elaborat proiecte prin care sperăm să obținem investiții”, a punctat directorul.
Șeful de la maternitate a recunoscut că nu ajung paturi pentru prunci. „Chiuvete pentru nou-născuți nu s-au procurat de vreo 17-20 de ani. Majoritatea sunt deteriorate. Deocamdată avem vreo 50 și mai avem nevoie cam tot de atâtea. Din 2010 tot bat alarma la Consiliul de Administrație, dar erau și alte priorități”, a explicat Rotaru.
Potrivit lui, există și vești bune. În următoarele săptămâni maternitatea urmează să primească 30-40 de paturi, în urma unui proiect de colaborare. Costul aproximativ al unui pătuc este de circa 3800-4000 lei.
UNIMEDIA precizează că problemele la Centrul Mamei şi Copilului se țin lanț. Anterior, din cauza ploilor și a acoperișului prost reparat, mai multe secţii au fost inundate de apă. Administraţia spitalului spune că pentru o reparație capitală este nevoie de circa 200 milioane lei, bani de care instituția nu dispune.
'via Blog this'
No comments:
Post a Comment